Güneş enerjili öz tüketim ürettiği enerjinin tamamını iletim veya dağıtım sistemine vermeden kullanan,üretimi ve tüketimi aynı ölçüm noktasında olan, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesis olarak tanımlanan tüketim şeklidir.
Öz tüketimli sistemler genellikle off grid olarak tasarlanmaktadır. Bu sayede elektrik faturasının tamamı ya da bir kısmı güneşten karşılanmaktadır.
Akü kullanmadan, sadece gündüz elektrik ürettiği saatlerde kullanılan öz tüketim sistemleri de tasarlanmaktadır. Bu sistemleri daha net açıklamak gerekirse; elektrik faturalarında gündüz dönemi, puant dönemi ve gece dönemi bulunmaktadır. Aşağıdan hangi saatlerin bu dönemleri kapsadığı yer almaktadır.
Gündüz Dönemi : 06:00/17:00
Puant Dönemi: 17:00/22:00
Gece Dönemi: 22:00/06:00
Güneş enerjisinden elektrik üretimi ise bu saatlerden 08:00 ve 17:00 saat aralığını kapsamaktadır. Güneşten bu saatlerde üretilen elektriği akü olmadan depolamak mümkün değildir. Çift yönlü sayaçla ise mahsuplaşma sağlanabilmektedir. Güneş enerjisi üretim saatlerinde çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi evin gereksinimleri kullanılabilir. Bu şekilde 08:00/17:00 arasındaki tüketiminizin %40 kadarını güneş enerjisinden karşılamış olursunuz. Akşam saatleri içinde elektriğinizi güneşten tüketebilmek için akü kullanımı şarttır.
Örneğin; ocak ayı elektrik faturası 1.380 TL olan bir yerde 3366 kWh kullanılmış demektir. Bu tüketim değerinin %40 kadarını güneş olduğu zaman tüketirsek, tüketim değeriniz 1346 kWh’e düşmüş olur. Yanda görülen tabloda aylık tüketimin %40 güneş enerjisiyle karşılanmış halindeki azalmayı görmekteyiz.
Tüketim değerleri tabloda görülen yerde, 25 Kw’lık bir güneş enerjisi sistemi aşağıda görülen grafikte %40 ‘ı karşılanan ihtiyaçları karşılamakta yeterli olacaktır.
Gri renk: 25 Kw’lık sistemin yaptığı üretim değerlerini (kwh) göstermektedir.
Turuncu renk: Tüketim değerlerinin %40’ını (kwh) göstermektedir.
Öz Tüketimin Faydaları Nelerdir? :
– Şebekeye aktarım olmayacağı için bir çok evrak ve süreç ortadan kalkacaktır. Örnek: T.M. Trafo Merkezi Kapasitesi durumu, belediyeden çatı onayı, çift yönlü sayaç kullanımı vb.
– On-grid sistemde olduğu gibi mahsuplaşma olmayacak, ürettiğinin tamamını tüketmeye yönelik model olması devlete teşvik maliyetleri ve sorumluluğu çıkmayacaktır.
– Ülkemizin dışa bağımlı enerji ihtiyacı gerçek anlamda yerinde tüketimle en iyi seviyeye gelmesi için alt yapı sağlayacaktır.
– Şebeke yük dengesi ve iletimden kaynaklı ciddi enerji kayıpları büyük oranda azalacaktır.
– Evrak süreçleri içinde yorulan TEDAŞ, YEGM, EPDK vb. kurumların yükü azalacaktır.
– Doğalgaz, kömür vb. enerji üretim santrallerinin çıkardıkları karbon salınımları azalacaktır.
– Vatandaşın bu konuda istekleri hızlı ilerleyecektir.
Güneş Enerjili Şarj İstasyonları 09.03.2021 |
Güneş Enerjisi Sistemlerinde Eviriciler (İnverterler) 09.03.2021 |
Güneş Enerjisi Sistemleri Sigortalanabilir mi? 09.03.2021 |
Hibrit Kollektör Teknolojisi 09.03.2021 |
Bir Fabrika Tüm Enerjisini Kendisi Üretebilir Mi? 09.03.2021 |
Daha Çevreci Oteller için Fotovoltaik Sistemler 09.03.2021 |