Dünya üzerinde hızla tükenen petrol kaynakları, azalan bu kaynaklar sonucu olası enerji krizleri, fosil yakıtların oluşturduğu çevresel sorunlar ve daha birçok etken enerji sektöründe yeni arayışları beraberinde getirmiştir. Bu sorunları çözmek amacıyla geri dönüşümlü ve çevreye zararı minimum olan alternatif enerji yöntemleri araştırılmaktadır. Bu araştırmalar sonucunda günümüzde elektrikli araçlar piyasaya sürülmeye başlanmış hatta bazı firmalar seri üretime geçmiştir.


Elektrikli araçlar sessiz çalışma, yüksek verim, ucuz enerji gibi avantajlarının yanı sıra uzun sürede şarj olma gibi bir dezavantaja sahiptir. Standart fosil yakıtlı bir araç 3-5 dk’lık depo doldurma işlemiyle ortalama 700 km yol alırken, elektrikli araçlar yaklaşık 150 km‘lik bir yol için standart şarjda 6-8 saat, hızlı şarjda ise minimum yarım saate ihtiyaç duymaktadır. Bu da elektrikli otomobil kullanımında sık sık şarj istasyonlarına uğramayı gerektirmektedir.


Elektrikli araçların yaygınlaşması mevcut enerji alt yapısında sorunlara neden olacaktır. Bu nedenle enerji üretim ve iletim sistemlerinin kapasitelerinin kademeli olarak arttırılması gerekmektedir.


Altyapı sorunları çözüldükten sonra iş yükü büyük oranda şarj istasyonlarına binecektir. Bu da elektrikli araç şarj istasyonlarının belirli ihtiyaçları karşılayabilecek yapıda olmasını gerektirmektedir.


Elektrikli otomotiv sektöründe hızlı bir yükselişte olan Tesla çevresel sorunlara duyarlılığını sergileyerek Güneş Enerjili Şarj İstasyonları kurmaya başlamıştır. Artık benzinsiz araçlar, yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak kilometre katedecekler.


Bu istasyonlar, güneş enerjisiyle güç depoluyor ve dolayısıyla hiçbir maddi gidere sebebiyet vermiyor. Ayrıca araçların şarjının dışında, ev ve iş yerleri için de bu kullanılabiliyor.


Elektrikli araçların seri üretime başlamasıyla beraber bir çok otomobil firması ve petrol firması elektrikli şarj istasyonu kurma projelerini hayata geçirmeye başlamıştır. Çevreci bir yaklaşımla üretilen elektrikli araçların yenilenebilir enerjiyle şarj edilmesi amacın hedefe ulaştığı noktalardan biri olacaktır.

Kaynakça;
http://www.elektrikport.com






Diğer Haberler

Güneş Enerjisi Sistemlerinde Eviriciler (İnverterler) 09.03.2021
Güneş Enerjisi Sistemleri Sigortalanabilir mi? 09.03.2021
Hibrit Kollektör Teknolojisi 09.03.2021
Bir Fabrika Tüm Enerjisini Kendisi Üretebilir Mi? 09.03.2021
Güneş Enerjisi ile Öz Tüketim 09.03.2021
Daha Çevreci Oteller için Fotovoltaik Sistemler 09.03.2021