Günümüzde oldukça yaygın hale gelen güneş enerjisi ile elektrik üretiminin en ilgi gören alanlarından biri de fabrikalar ve üretim tesislerinin çatılarıdır. Dünyada pek çok ülkede üretimde kullanılan elektriğin güneşten elde edilmesinin gelişimiyle birlikte, Türkiye’de de fotovoltaik sistemlere yatırımlar yapılmaya başlamıştır. Güneş panelleri ile elektriğin üretiminin yanı sıra, satışının da yasal düzenleme ile devlet garantisi altına alınmasıyla, özellikle geniş bir çatı sistemine ve araziye sahip olan fabrikalar ürettikleri bu elektriği şebekeye satarak kendi maliyetlerini düşürmelerinin yanı sıra gelir de elde edebiliyor olmaları da en büyük avantaj olarak ön plana çıkmaktadır.


Yenilenebilir enerjinin popülerleşmeye başladığı bugünlerde yatırımcılar sahalardan sonra çatılara yönelmeye başlamıştır. Özellikle elektrik faturası yüksek gelen fabrikalar için değerlendirilmesi gereken bir büyük fırsattır. Güneş enerjisinin var olduğu saatlerde üretilen elektriğin direk kullanılması vasıtasıyla mevcut elektrik faturasında büyük düşüş gözlenir. 24 saat çalışan fabrikalar için daha farklı çözümler sunularak elektriğin kesintisiz hale getirilmesi söz konusu olmaktadır. Ülkemizde daha yaygın halde olmasa da Dünya’da elektriğini Güneş’ten üretip, ihtiyacının tamamını karşılayan fabrikalar, ofisler bulunmaktadır. Aşağıda örneklerini sunduğumuz fabrikalar ve ofisler tüm elektriğini Güneş’ten üreten binalar arasında yer almaktadır.


Fluid Solar House/Avusturalya


Fluid Solar House, fotovoltaik enerji sistemini kullanan, dünyadaki türünün ilk örneği olan, bağımsız bir ofis binasıdır.



Bölge çatı binanın daha ilgi çekici ve göz önünde bir bina olmasını sağlamıştır. Binanın önündeki 24 adet vakum tüplü gün ısı paneli ve 100kW’lık fotovoltaik panel kullanılmıştır. Bu dizi 378 adet 260W paneller ile 100 kw değerine ulaşılmıştır. Tavan perdesi bir yönde 12,5 dereceye ayarlanmıştır.



Fotoğraflarda görülen fluid solar House binası kendi öz tüketim ihtiyaçlarını çatısında ürettiği enerji sayesinde karşılayıp şebekeden bağımsızdır.


Enfa Widmann-Enerji Fabrikası/Almanya


Almanya’da yer alan Enfa Widmann tüm ihtiyaçlarını %100 yenilenebilir enerji ile karşılayan ofis ve üretim binasıdır. Yaklaşık olarak 600 m² ofis alanı ve 350 m² üretim ve depolama alanı bulunan fabrikada, elektrik üretim maliyetleri: 10 cent / kWh (kurulu enerji teknolojisinin karışımı) tir. Fabrika ısıtma, soğutma, elektrik ve elektromobilite için sadece yenilenebilir enerji kullanmaktadır. Fabrikada kurulu çeşitli enerji üretim teknolojileri aşağıdaki gibidir.

Fotovoltaik cephe: 68 kWp
Fotovoltaik düz çatı: 44 kWp
Biyogaz : 40 KW elektrik, 80 kW termal
Pil saklama: 400 kWh
Enerji yönetimi: Hava tahmini, kapatma tüketicileri, 1000’den fazla veri noktası
Isı pompası: 3-33 KW’lık elektrik üretimi
Elektromobilite: Şarj yönetimine sahip 3 benzin istasyonu



Wulff MedTec/Almanya

2006 yılından beri Çevre Dostu Yönetim Konusunda Federal Alman Çalışma Grubu (BAUM) üyesi olan fabrika % 95’e varan oranda kendi kendine yeten enerji arzını elde etmek için ilgili teknik ekipmana sürekli yatırım yapmaktadır. Elektrikli araba filoları bulunmakta ve çalışanlarının elektrikli bir bisikletleri bulunmaktadır. Kullandıkları elektrik ise, mevcut PV sistemlerinden karşılanmaktadır.


Minerji Yenilenebilir Enerji firması olarak ülkemizde de yenilenebilir enerjiye olan ilginin artmasını, kendi kendine yetebilen bina ve fabrikaların artmasını temenni etmekteyiz.


Kaynakça;


http://www.wulff-klinikmatratzen.de
http://www.widmann-solartechnik.de/






Diğer Haberler

Güneş Enerjili Şarj İstasyonları 09.03.2021
Güneş Enerjisi Sistemlerinde Eviriciler (İnverterler) 09.03.2021
Güneş Enerjisi Sistemleri Sigortalanabilir mi? 09.03.2021
Hibrit Kollektör Teknolojisi 09.03.2021
Güneş Enerjisi ile Öz Tüketim 09.03.2021
Daha Çevreci Oteller için Fotovoltaik Sistemler 09.03.2021